Ouderdomsverziendheid (‘presbyopia’) en staar (‘cataract’) en zijn veel voorkomende aandoeningen van het oog.

Ouderdomsverziendheid wordt veroorzaakt door verharding van de elastische natuurlijke lens waardoor de oogspier de harde lens niet meer aan kan sturen. Het oog niet meer kan ‘accommoderen’, scherpstellen op dichtbij, en u gaat een steeds sterkere leesbril nodig hebben. Jaren later wordt de ooglens vaak ook nog troebel, wordt ondoorzichtig, door staar wat uiteindelijk leidt tot blindheid. Vervanging van uw natuurlijke lens door een kunstlens is bij verregaande staar noodzakelijk maar ook in een vroeger stadium van staar aan te raden.

Bij een staar operatie, een relatief eenvoudige ingreep, wordt de natuurlijke ooglens operatief verwijdert en vervangen door een plastic intra oculaire lensje. Staar operaties zijn, met tientallen miljoenen per jaar, verreweg meest uitgevoerde operatie ter wereld.

De natuurlijk lens kan vervangen worden door een monofocale lens, een multifocale lens, een EDOF lens van vele fabrikanten of door een accommoderende lens zoals de Lumina lens van het Nederlandse bedrijf AkkoLens International.

Monofocale lenzen zijn de standaard lenzen die in het algemeen volledig worden vergoed door de ziektekosten verzekering. Voor de andere hierboven genoemde lenzen zal er vaak een extra bijdrage van u worden gevraagd.

Monofocale lenzen herstellen scherp zicht op afstand maar voor scherp zicht dichterbij, met name voor bijvoorbeeld lezen, zal een leesbril nodig zijn. Monofocale lenzen hebben vrijwel nooit hinderlijke bijwerkingen.

Multifocale lenzen herstellen een redelijk scherp zicht op afstand en een redelijk scherp zicht dichterbij. Afhankelijk van het type multifocale lens en de door u gestelde eisen kan een leesbril toch nog noodzakelijk zijn. Er zijn vele types multifocale lenzen van vele fabrikanten die u met uw oogarts kan bespreken.

Accommoderende lenzen zijn nieuw en de Lumina lens is zo een accommoderende lens. Accommoderende lenzen gebruiken, net als de natuurlijk ooglens, de natuurlijke oogspier om het oog op elke gewenste afstand scherp te stellen. Een leesbril is vrijwel altijd niet meer nodig. De Lumina is CE-gecertificeerd en wordt momenteel al in meerdere europese landen in vele oogklinieken toegepast.

Als start van het op de markt brengen van de Lumina wordt deze in Nederland in 2025 nog kosteloos geleverd. De verwachting is dat in de nabije toekomst vrijwel alleen nog accommoderende lenzen door oogartsen zullen worden aangeraden voor de behandeling van ouderdomsverziendheid en staar.